Muzikaal lespakket 1984 – naar George Orwell

In coronatijd is het niet altijd mogelijk of wenselijk om met je klas(sen) het theater te bezoeken. Daarom brengt het New European Ensemble het theater naar de klas, met een muzikaal lespakket! Met wat kleine aanpassingen ook geschikt voor digitaal onderwijs in tijden van lockdown.

Het lespakket is te koppelen aan CKV, KUA, muziek, Engels, geschiedenis en maatschappijleer!


Waaruit bestaat het lespakket?
* Om te beginnen ontvang je een lesbrief voor een voorbereidingsles, waarin de leerlingen kennismaken met de dystopische wereld van 1984 en de belangrijkste begrippen uit het boek. De les is opgeluisterd met een ondersteunende powerpoint, audiovisuele fragmenten en tekstfragmenten uit het boek.
Duur: 2 lesuren/80 minuten (ook in twee ‘losse’ lesuren te geven)

* Natuurlijk krijg je ook de muziektheaterfilm die in dit lespakket centraal staat. ‘1984’ is een indringende bewerking van Orwells roman, waarin muziek, literatuur en film versmelten. Er klinkt muziek van de Estse componist Mihkel Kerem. Het verhaal wordt verteld door middel van filmbeelden. Oud-politicus en acteur Boris van der Ham speelt en draagt teksten voor.
Duur: 65 minuten 

* Als laatste ontvang je een handreiking voor een nabespreking, zowel op kunstzinnig als op thematisch gebied. Er is o.a. aandacht voor de zeggingskracht van ‘1984’ in de huidige tijd. Klokkenluider Edward Snowden gaf speciaal voor deze gelegenheid een interview aan het New European Ensemble, waarin hij vertelt over de relevantie van het boek in 2021, en de overeenkomsten én verschillen tussen Winston en hemzelf.
Duur: naar eigen inzicht


Wat kost het?

De prijs van het lespakket is €100,00. Betalen met de Cultuurkaart is mogelijk.
Je krijgt de lesbrief voor de voorbereidingsles, de handreiking voor de nabespreking en bijbehorend audiovisueel materiaal digitaal toegestuurd. Ook ontvang je een toegangscode om de film online te kunnen bekijken. De code vervalt automatisch aan het einde van dit schooljaar. Als je volgend schooljaar opnieuw gebruikt wilt maken van het lespakket, kun je een nieuwe code aanvragen.


Meer weten?

Wilt u meer weten over het lespakket, bestellen, of een voorproefje ontvangen?
Neem dan contact op met Mieke van der Ven, education@neweuropeanensemble.com.